Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η Ευρώπη στο χείλος της αβύσσου .......


Γράφει ο Γιόσκα Φίσερ
.... και, εξώφυλλο από το άλμπουμ: "Hellbound" (2008)
Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σοβαρή – πάρα πολύ σοβαρή. Ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα καλούσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να μαζέψουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν μια δημοσιονομική ένωση – με κοινό προϋπολογισμό και φορολογική πολιτική και κοινές εγγυήσεις για το δημόσιο χρέος;
 Και τον Κάμερον να υποστηρίζει ότι μόνο η εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης μπορεί να σταματήσει τη διάρρηξη του ευρώ…
Ένας συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε τέτοια πράγματα! Το ευρωπαϊκό σπίτι καίγεται και ο Κάμερον ζητά μια ορθολογική και αποφασιστική απάντηση από την Πυροσβεστική.
Δυστυχώς όμως επικεφαλής της Πυροσβεστικής είναι η Γερμανία και διοικητής της είναι η καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ. Κατά συνέπεια η Ευρώπη συνεχίζει τις προσπάθειες να σβήσει τη φωτιά ρίχνοντας βενζίνη – την γερμανικής έμπνευσης και επιβολής λιτότητα – με συνέπεια μέσα σε 3 μόλις χρόνια η χρηματοπιστωτική κρίση της Ευρωζώνης να έχει μετατραπεί σε ευρωπαϊκή υπαρξιακή κρίση.
Ας μην αυταπατώμεθα: αν το ευρώ διαλυθεί, θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση – η  μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου – οδηγώντας σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση μιας κλίμακας που οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σήμερα δεν βίωσαν ποτέ. Η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου και είναι σίγουρο ότι θα πέσει μέσα αν η Γερμανία – και η Γαλλία – δεν αλλάξουν πορεία.
Οι πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας και τη συνεχιζόμενη αναταραχή στην Ισπανία και την Ιρλανδία, έδειξαν ότι ο κόσμος έχασε την πίστη του στην αυστηρή λιτότητα που του επέβαλε η Γερμανία.
Η θανατηφόρα θεραπεία της Μέρκελ προσέκρουσε στην πραγματικότητα – και τη δημοκρατία.
Διδασκόμαστε για άλλη μια φορά με το χειρότερο δυνατό τρόπο ότι αυτός ο τύπος λιτότητας, όταν εφαρμόζεται την επαύριο μιας μείζονος χρηματοπιστωτικής κρίσης, οδηγεί απλά σε ύφεση. Και όμως αυτή η εκ των υστέρων γνώση μας θα έπρεπε να είναι κοινή μας γνώση. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο δίδαγμα των πολιτικών λιτότητας του προέδρου Χέρμπερτ Χούβερ στις Ηνωμένες Πολιτείες και του καγκελάριου Χάινριχ Μπρίνινγκ στη Γερμανία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Δυστυχώς η Γερμανία, μοναδική ανάμεσα σε όλες τις χώρες, μοιάζει να το ξέχασε.Κατά συνέπεια προβάλλει το χάος στην Ελλάδα και οι προοπτικές για αλλεπάλληλα bank run στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία – κι έτσι για μια χρηματοπιστωτική καταιγίδα που θα θάψει την Ευρώπη. Και μετά; Θα πρέπει να ξεγράψουμε ό,τι πάνω από δύο γενιές Ευρωπαίων δημιούργησαν – μια μεγάλη επένδυση οικοδόμησης θεσμών που οδήγησε στην πιο μακρόχρονη περίοδο ειρήνης και ευημερίας στην ιστορία της Ευρώπης;
Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η διάλυση του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φέρει την έξοδο της Ευρώπης από το παγκόσμιο προσκήνιο. Η σημερινή πολιτική της Γερμανίας είναι απολύτως παράλογη ενόψει των πολύ πιο πικρών πολιτικών και οικονομικών συνεπειών που  θα κληθεί αύριο να αντιμετωπίσει.
Εξαρτάται από τη Γερμανία και τη Γαλλία, την καγκελάριο Αγγέλα Μέρκελ και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, να αποφασίσουν για το μέλλον της ηπείρου μας. Η σωτηρία της Ευρώπης σήμερα εξαρτάται από μια θεμελιώδη αλλαγή στην στάση του Βερολίνου περί την οικονομική πολιτική και του Παρισιού σχετικά με την πολιτική ολοκλήρωση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η Γαλλία θα πρέπει να πει ναι στην πολιτική ένωση: μια κοινή κυβέρνηση με κοινό κοινοβουλευτικό έλεγχο για την Ευρωζώνη. Οι εθνικές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ήδη ενεργούν ομόφωνα ως ντε φάκτο ευρωπαϊκή κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό που έγινε όλο και πιο αληθές σε επίπεδο πρακτικής πρέπει να εξελιχθεί και να επισημοποιηθεί σε θεσμικό επίπεδο.
Αναδημοσίευση από :http://www.anixneuseis.gr/?p=39747
ΣXETIKA ΘEMATA
Απέφυγε χθες (24/04/2012)η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχολιάσει ευθέως το δημοσίευμα της «Κ» το προηγούμενο Σάββατο, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιδιώκει στις νέες δανειακές συμβάσεις με ελληνικές επιχειρήσεις να περιλαμβάνονται όροι που θα .εξασφαλίζουν ότι η τράπεζα θα αποπληρωθεί στο νόμισμα στο οποίο έδωσε το δάνειο, δηλαδή σε ευρώ.
Με τον όρο που ζητεί η ΕΤΕπ να περιληφθεί σε σύμβαση για τη χορήγηση δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Ολι Ρεν περιορίστηκε χθες να δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την πεποίθηση ότι σε επίπεδο Ευρωζώνης, αλλά και διεθνώς, έχουν ληφθεί οι κατάλληλες αποφάσεις (ενίσχυση οικονομικής διακυβέρνησης, μηχανισμοί διάσωσης), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διάσπαση της Ευρωζώνης. Από την πλευρά της ΕΤΕπ η εκπρόσωπος Τύπου κ. Ελένη Καββαδία δήλωσε ότι «οι λεπτομέρειες των δανειοδοτικών συμβάσεων προσαρμόζονται ανάλογα με το δανειολήπτη, το είδος του έργου και τη βέλτιστη τραπεζική πρακτική». Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΤΕπ που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, η εμφάνιση της κρίσης δημοσίου χρέους αναγκάζει την τράπεζα να τροποποιήσει ορισμένους από τους όρους που συνήθως περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις. «Ο όρος ότι η αποπληρωμή ενός δανείου πρέπει να γίνει στο νόμισμα στο οποίο εκταμιεύτηκε το δάνειο είναι συνηθισμένος όρος. Η τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της».Ωστόσο, κανένας εκπρόσωπος Τύπου της ΕΤΕπ δεν ήταν σε θέση να δηλώσει αν ο τροποποιημένος όρος που περιλαμβάνεται στην υπό διαπραγμάτευση δανειακή σύμβαση και προβλέπει την αποπληρωμή στο ίδιο νόμισμα, έχει περιληφθεί προηγουμένως και σε άλλες δανειακές συμβάσεις. Εν τω μεταξύ, η επίτροπος κ. Μαρία Δαμανάκη απέστειλε  επιστολή προς τον κ. Ρεν, με την οποία επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία της ΕΤΕπ είναι αυθαίρετη και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της Επιτροπής και ιδιαίτερα με την πρόσφατη ανακοίνωση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.Η συνέχεια του άρθρου στην kathimerini.gr
*
Τα ίδια διαπιστώνει για άλλη μια φορά και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ  Σόρος: Άλυτα τα θεμελιώδη προβλήματα της Ευρωζώνης δηλώνει σε άρθρο του στους Financial Times στις 10 Απρ 2012‎.Παλαιότερη αναφορά εδώ
Και....
"Λυκόφως" στην Αυτοκρατορία.......
Αστυνομικοί έβγαλαν τα κράνη και διαδήλωσαν μαζί με τον κόσμο
Γερμανοί  αστυνομικοί "συνοδεύουν"συμπαραστεκόμενοι  την αντικαπιταλιστική πορεία διαμαρτυρίας που έγινε στην Φρανκφούρτη, στις 18η Μαΐου.
Το κίνημα Occupy ανασυντάχθηκε τις τελευταίες ημέρες και δραστηριοποιήθηκε στο Μέριλαντ αλλά και στην Φρανκφούρτη λόγω της συνόδου των G8 , στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.
Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι πήραν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου για να επικρίνουν τα μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν πολλά κράτη της Ευρώπης, ενάντια στην κυριαρχία των τραπεζών,και της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συνέχεια εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.