Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Αλιμιόνη και αρμυρίκι

Για τη Γλυστρίδα ή Αντράκλα (Portulaca Oleracea) είχαμε πει, ότι μπορεί να την συναντήσετε παντού. Αλήθεια παντού, και στις ακρογιαλιές.
" Halimione portulacoides "ή αντράκλα της θάλασσας" .
Είναι αλόφυτο, και φυτρώνει σε αλυκέs, σε παράκτιους αμμόλοφους και σε νερόλακους. Συναντάται σε μεγάλους πληθυσμούς κατά μήκος των ακτών της θάλασσας, και των λιμνών. Είναι ένας μικρός γκρι-πράσινος θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 75 εκατ.και είναι διαδεδομένος στην Ευρώπη,την Ασία και σε πολλά μέρη της Αφρικής.
-Ανθίζει από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, και τα λουλούδια του γονιμοποιούνται με τον άνεμο.
-Τα φύλλα είναι παχιά, χυμώδη, τραγανά και έχουν φυσική γεύση αλμύρας. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες, τουρσί,ή μαγειρεμένα.
Πολύ καλή φωτογραφία εδω:
Περισσότερα στοιχεία.
Βασίλειο: Plantae Αγγειόσπερμα
Οικογένεια:Amaranthaceae- Chenopodioideae
Γένος: Halimione Είδος: Η. portulacoides
Διωνυμικό όνομα Halimione portulacoides
Όνομα Halimione portulacoides
Προηγούμενες Oνομασίες Atriplex portulacoides/obione portulacoides
Κοινή Ονομασία Αλιμιόνη η αντρακλοειδής
Κατάσταση Διατήρησης. Ελλάδα: Μη απειλούμενο
Βιόσφαιρα Μη απειλούμενο
Προτεραιότητα Προστασίας. Χωρίς προτεραιότητα
Ενδιαιτήματα SALT MARSHES
Τελευταία Ενημέρωση 01/03/1994
Παγκόσμια Εξάπλωση WIDESPREAD IN EUROPE/MEDITERRANEAN REGION/W.ASIA/AFRICA/N.AMERICA
http://filotis.itia.ntua.gr/species/d/1463/
Στις  ακτές της θάλασσας ευδοκιμούν πολλά φυτά όπως: ο κρίνος της θάλασσας, η μαργαρίτα και οι αγριοβιολέτες της άμμου, το σταμναγκάθι, οι αρμυρήθρες και οι λυγαριές, ενώ σε υφάλμυρα εδάφη και άλλους  υγρότοπους συναντά κανείς καλάμια και βούρλα, κέδρους, σχίνα, θαμνοκυπάρισσα, κουκουναριές, αρμυρίκια, και πολλά άλλα.
Τι είναι οι αρμυρήθρες;
Αρμυρήθρα η μυρίκη. Ονομασία φυτών που φυτρώνουν κοντά στη θάλασσα. Είναι σαρκώδες φυτό που φυτρώνει σε παράκτιες περιοχές και  σε εκβολές ποταμών που δέχονται την επίδραση του αλμυρού νερού. Μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα καλυμμένη από νερό. Το Φθινόπωρο τα πράσινα φύλα της παίρνουν ένα όμορφο μωβ-κόκκινο χρώμα.Τα χλωρά βλαστάρια του φυτού αυτού τρώγονται σαν χορταρικό και η γεύση τους θυμίζει αλμυρό σπαράγγι.Οι σπόροι του φυτού αποτελούν πολύτιμη τροφή για τα πουλιά.(1)
Αχελώος.
Ο αλμυρόβαλτος είναι από τα πιο χαρακτηριστικά οικοσυστήματα της λιμνοθάλασσας. Το  έδαφός του είναι χαμηλό και επηρεάζεται άμεσα από τη  στάθμη της λιμνοθάλασσας. Συχνά κατακλύζεται από νερό για να στεγνώσει λίγο αργότερα. Υπό αυτές τις συνθήκες μόνο φυτά ανθεκτικά σε υψηλές τιμές αλατότητας και σε διαρκώς μεταβαλλόμενη στάθμη νερού μπορούν να επιβιώσουν.
Χαρακτηριστικά είδη:
Αρμυρίθρα
Arthrocnemum macrostachyum
Salicornia europaea
Που αλλού  φυτρώνει;Στο Αιγαίο
Η αρμυρήθρα αποθηκεύει στα κύτταρά της το αλάτι που της περισσεύει,γεγονός που διαπιστώνει εύκολα κανείς αν τη δοκιμάσει ωμή.Περιέχει έως και 17% αλάτι. Οι αρχαίοι Έλληνες έκαιγαν το  φυτό αυτό μετατρέποντας  το χλωριούχο νάτριο που περιέχει -δηλαδή το αλάτι- σε ανθρακικό νάτριο, και το χρησιμοποιούσαν ως σόδα για να φτιάξουν σαπούνι.(2)
Και,
Στο Μεσολόγγι,ομολογούν πως αν πεινάσουν θα τις φάνε !!!
Γνωστή με το επιστημονικό όνομα Salicornia και διαδεδομένη σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου. Φυτό σαρκώδες, αλατόφιλο, που φυτρώνει και καλύπτει τα αλίπεδα περιμετρικά της πόλης μας.(3)
Σημειώσεις:
Υπάρχουν σχεδόν 60 διαφορετικά είδη που έχουν προταθεί με το όνομα Salicornia,τα οποία δε είναι όλα βρώσιμα, και μερικά απο αυτά είναι τοξικά.
Μην δοκιμάσετε να τα μαζέψετε μόνοι σας. Εδώ γίνετε μια απλή αναφορά για να τα γνωρίσουμε καλύτερα. Μπορείτε να τα αναζητήσετε στα εστιατόρια στις εκδρομές που θα κάνετε, και στις κεντρικές ή λαϊκές αγορές.
Ακόμη,τη συναντάμε  στη"φόνισσα"του Παπαδιαμάντη
Έσπευδε να φθάση το ταχύτερον, πριν ανατείλει η ημέρα, εις τα μέρη τα οποία αυτή εγνώριζε. Υπήρχον, κατά τους βορείους αιγιαλούς της νήσου, πολλοί κλεφτότοποι, μέρη απάτητα, σπήλαια και βράχοι όπου εφύτρωνε το αγριοβότανον και η κάππαρις, και τα κρίταμα και η αρμυρήθρα, και όπου τους υπάρχοντας ολίγους δρόμους κατέστρεφον καθημερινώς τα κοπάδια των ερίφων και των αιγών. Εκεί θα ήτο το άσυλόν της, εκεί οπού ήσαν αι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας της. Εις εκείνους τους βορείους αιγιαλούς, σιμά εις το άγριον και γαλανόν πέλαγος, εις το παλαιόν Κάστρον, το κτισμένον επί γιγαντιαίου θαλασσοπλήκτου βράχου, εκεί είχε γεννηθή η Χαδούλα, κ’ εκεί είχεν ανατραφή ως δέκα ετών κόρη. Είτα, όταν ειρήνευσαν τα πράγματα, και η νέα πολίχνη εκτίσθη εις τον λιμένα το μεσημβρινόν, η μάννα της, η μάγισσα, η πολυκυνηγημένη από τους κλέφτες και τους λιάπηδες, συχνά την είχεν επαναφέρει εις τα μέρη εκείνα, της είχε δείξει όλους τους κλεφτότοπους, τους άβατους βράχους και τα άντρα, και της είχε διηγηθή δι’ ένα έκαστον των τόπων εκείνων ανά μίαν ιστορίαν, φανταστικήν ή αληθή. Εις εκείνα τα μέρη, όταν την υπάνδρευσαν και την «εκουκούλωσαν», και την «ενεκροβλόγησαν» κατά τη συνήθη φρασεολογίαν της μητρός της, της είχαν δώσει ακόμα και την προίκα της. Το σπίτι, στο Κάστρο το έρημο, και το χωράφι στο Μποστάνι, στον απάτητον κρημνόν. Ύστερον, όταν αυτή ενοικοκυρεύθη, κ’ έμαθε πολλά, κ’ επρόκοψεν εις γυναικείαν σοφίαν, κ’ εσυνήθισε να θηρεύη τα βότανα και τα τρίφυλλα και τας δρακοντιάς εις τους λόγγους και τα βουνά, πολύ συχνά είχεν επισκεφθή τα μέρη εκείνα, χάριν των ερευνών της. (5)
Ορισμένα κοινά είδη σε εικόνες εδω:
Salicornia europaea
Ιταλική ονομασία: Salicornia.

Αγγλική ονομασία: Samphire
Συχνά αναφέρονται ως" τα Σπαράγγια του φτωχού" αν και σήμερα όλο και περισσότερο τα βρίσκει κάποιος σαν  γαρνιτούρα στα γκουρμέ εστιατόρια της Αγγλίας. Πολύ συχνά  χρησιμοποιείται σαν συνοδευτικό σε πιάτα με ψάρι ή θαλασσινά .
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, πρέπει να μαγειρεύονται χωρίς την προσθήκη επιπλέον αλατιού, και σε άφθονο νερό.
Μετά το ψήσιμο, η γεύση τους θυμίζει τις καρδιές από σπανάκι ή σπαράγγια.
Θεωρείται  φυσικό χωνευτικό και διουρητικό.
Οδηγίες καλλιέργειας και σπόρους μπορείτε να βρείτε εδω: http://www.victoriananursery.co.uk/vegetable_plants/samphire_plant/
Suaeda maritima / Αρµυρίκι
Παχύφυλλα χόρτα που βρίσκουμε αυτή την εποχή ( Απρίλιο και μετά ) στην αγορά, τα οποία τρώγονται βραστά με λάδι και λεμόνι(ή ξύδι)(6)
Εικόνα από τα καλλιεργημένα που βρίσκουμε στις αγορές.
Και όπως είναι στη φύση.
Περισσότερες πληροφορίες.
Προηγούμενες Oνομασίες Suaeda prostrata/chenopodium maritimum
Κοινή Ονομασία Suaeda maritima / Αρµυρίκι
Είδος Οργανισμού Φυτό
Κατάσταση Διατήρησης Ελλάδα
Βιόσφαιρα Μη απειλούμενο
Βάση δεδομένων ΦΙΛΟΤΗΣ -
Suaeda maritima (L.) Dumort.

 Τμήμα Επιστημών Ζωής, Πανεπιστήμιο της Τεργέστης
Εικόνα από  Andrea Moro - στα νησιά Tremiti Puglia, Ιταλία.
Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Salicornia
(1)http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=1723
(2)http://www.dimos-moudrou.gr/index.php?
(3)http://babislazarislefkas.blogspot.com/2010/07/salicornia.html
(4)http://www.aitoloakarnania.gr/Default.aspx?id=268
"Η φόνισσα"Παπαδιαμάντης Aλέξανδρος.
(5)http://www.snhell.gr/anthology/content.asp?id=475&author_id=33
(6)aztekium.blogspot.com
Γράψτε ένα σχόλιο αν γνωρίζετε κάτι περισσότερο.

8 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αν έχεις κάτι σχετικό να συμπληρώσεις για το θέμα ή να ρωτήσεις,παρακαλώ ελεύθερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό είναι που στην Τουρκία λένε φασόλι της θάλασσας και το σερβίρουν στα εστιατόρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα και συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση.Δεν ξέρω σε τοπικό επίπεδο πιο λένε φασόλι της θάλασσας ούτε στη χώρα μας πόσο μάλλον στην Τουρκία.Ο κόσμος συνηθίζει να χρησιμοποιεί παραδοσιακά ονόματα και αυτό προκαλεί σύγχυση. Σίγουρα το είδος Suaeda maritima αρµυρίκι ή αρμύρες,πωλείται στην κεντρική αγορά των Αθηνών,και σε κάποια σούπερ μάρκετ,αυτή την εποχή και δεν είναι ακριβά.Είναι σπαρτά και απ'όσο ξέρω παράγονται στο Μαραθώνα.Τα φυτά των αλμυρόβαλτων που είναι βρώσιμα είναι πολλά,αλλά πρέπει κανείς να γνωρίζει καλά τι μπορεί να συλλέξει,γιατί πολλά από αυτά είναι τοξικά.Να σταθώ εδώ για να πω την προσωπική μου εμπειρία που πρωτοδοκίμασα αρμύρες από τις αλυκές του Μεσολογγίου όταν ήμουν τεσσάρων χρόνων,και ήταν το απωθημένο μου για πολλά χρόνια να ξαναβρώ εκείνη τη γεύση,χωρίς επιτυχία.Τα ζητούσα σαν χόρτα της θάλασσας και όλοι με κοιτούσαν με απορία.Είχα δοκιμάσει ήδη τσιτσίραβλα,κλαράκια κάππαρης κρίταμα,φύκια, αλλά αλμύρες πουθενά,έως που βγήκαν οι καλλιεργούμενες.Αν τώρα ρωτάς για την αλιμιόνη,μόνο στο Βόλο απ'όσο ξέρω γνωρίζουν και συλλέγουν τα παράξενα της θάλασσας.Να σε ευχαριστήσουμε για την επίσκεψη, και να πω ακόμη πως αν θέλεις να βρεις φυτά και που ευδοκιμούν στην Ελλάδα,πατάς στο σύνδεσμο
    http://filotis.itia.ntua.gr/species/d/1463/ και το όνομα του φυτού, και για τα περισσότερα δείχνει που φύονται.Ελπίζω αυτό να βοηθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα. Ύπάρχει περίπτωση εγώ να μπορέσω να παράξω αρμυρίκια; Έχω έναν κήπο μικρούλη που όμως έχει 6-7 δέντρα (ελάχιστο φως δηλαδή)και είμαι 1000μ από τη θάλασσα. Μπορώ σε παρτέρια; Είναι ίσως από τα χόρτα που τα τρώω με το κιλό. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Επιθυμούνται αναλυτικές εί δυνατόν οδηγίες καθώς είμαι λίγο ατάλαντος. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα. Ύπάρχει περίπτωση εγώ να μπορέσω να παράξω αρμυρίκια; Έχω έναν κήπο μικρούλη που όμως έχει 6-7 δέντρα (ελάχιστο φως δηλαδή)και είμαι 1000μ από τη θάλασσα. Μπορώ σε παρτέρια; Είναι ίσως από τα χόρτα που τα τρώω με το κιλό. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Επιθυμούνται αναλυτικές εί δυνατόν οδηγίες καθώς είμαι λίγο ατάλαντος. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Κώστα-Βαγγέλη,αυτό που ρωτάς δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί σε λίγες γραμμές.
    Δες εδώ
    Χρήσιμες διευθύνσεις διακίνησης αρωματικών φυτών και αγροτικών εμπορευμάτων
    http://amazonsday.blogspot.gr/2013/02/blog-post_20.html
    όπου προσπαθήσαμε να κάνουμε μια σύνοψη για το τι χρειάζεται να κάνει κάποιος που θέλει να ξεκινήσει κάποια παραγωγή.

    Πολλές είναι σήμερα οι κινήσεις που αναπτύσσονται σε κάθε πόλη, οι οποίες διευκολύνονται από το ίντερνετ αλλά και τις κοντινές αποστάσεις.
    Όμως, ένας τομέας με μεγάλες ελλείψεις ακόμη και σήμερα που ο κόσμος αναζητά σαφήνεια και απαντήσεις, είναι ο αγροτικός. Πολύ συχνές οι σχετικές συζητήσεις σε όποιο κάλεσμα κι αν παραβρεθούμε, αλλά και οι ερωτήσεις που προσελκύουν αναγνώστες σε αυτό το ιστολόγιο.
    Στα αγροτικά θέματα, όπως τα αρωματικά φυτά και τις εναλλακτικές καλλιέργειες υπάρχουν ακόμη μεγάλες ασάφειες, και αντικειμενικές δυσκολίες για όποιον αποφασίζει να ασχοληθεί σοβαρά.
    Σε κάθε μας επαφή, διαπιστώνουμε την μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει για τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί ο ενδιαφερόμενος, και τα διάφορα προγράμματα που μπορεί να συμμετάσχει και να επωφεληθεί.
    Οι συχνότερες ερωτήσεις είναι συνήθως δύο.
    Που θα πουλήσω;
    Πως θα ξεκινήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να υπάρξουν σωστές απαντήσεις, είναι επίσης απαραίτητος ένας διαχωρισμός, όπως:
    Αυτός που ρωτάει είναι αποκλειστικά αγρότης;
    Είναι άνθρωπος της πόλης που θέλει να αξιοποιήσει κάποια κτήματα που έχει,
    ή είναι άνθρωπος της πόλης που θέλει να κάνει μια μικρή καλλιέργεια στον κήπο του ή την ταράτσα του; Σε κάθε περίπτωση οι απαντήσεις είναι διαφορετικές.
    Χρειάζεται να κάνεις μια έρευνα για το πολλαπλασιαστικό υλικό αν υπάρχει και με τι προϋποθέσεις διακινείται.
    Προμηθευτές, και σχετικές διευθύνσεις διακίνησης.
    http://amazonsday.blogspot.gr/2013/02/blog-post_20.html
    και
    Χρήσιμες Διευθύνσεις Αγροτικής Έρευνας ΕΘΙΑΓΕ"
    http://amazonsday.blogspot.gr/2012/06/blog-post_16.html
    και εδώ
    Χρήσιμες ιστοσελίδες
    Εποπτευόμενοι φορείς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
    http://amazonsday.blogspot.gr/2012/09/blog-post_23.html
    Αν μετά το πρώτο κείμενο,και το ψάξιμο στο ΕΘΙΑΓΕ δεν σου έχουν λυθεί οι απορίες,
    Κοινοπραξία Quarantina
    Οι Ιταλοί είναι πολύ οργανωμένοι,και απαντούν σε ερωτήσεις πρόθυμα,αν δεν βρεις σπόρους στην Ελλάδα.Σύλλογος για την γη και την αγροτική καλλιέργεια.
    http://www.quarantina.it,με κάθε είδους καλλιέργειες.
    Δωρεάν οικονομικές, νομικές και καλλιεργητικές συμβουλές προς τους αγρότες είχε υποσχεθεί πως θα παρέχει η ΓΕΣΑΣΕ http://www.gesase.gr
    Αν αυτά δεν σε βοηθήσουν τα ξαναλέμε.Ευχαριστούμε για την επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.