Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Μετρώντας τους πόρους μας.

Ένα κείμενο από τον Γ.Δελαστίκ με τίτλο
Μία μετοχή Εθνικής ή ένα... σουβλάκι;
Ένα κείμενο που περιγράφει τι αξίζουμε σήμερα, αν θελήσουν  να μας αγοράσουν."Μας;"ναι, τόσο κοστίζουν σήμερα όλα όσα είμαστε. Πολιτισμός και τόπος μαζί.

Θέλετε να φάτε ένα σουβλάκι καλαμάκι ή μήπως με τα ίδια λεφτά προτιμάτε να αγοράσετε μία... μετοχή της Εθνικής Τράπεζας; Οχι, δεν σας κοροϊδεύουμε, όντως 1,60 ευρώ κόστιζε προχθές η μετοχή της Εθνικής! Αν μάλιστα προτίθεστε να φάτε γύρο με πίτα, με τα 2 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε πάνω από... 8 (!) μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας ή 6 μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δεν κάνουμε πλάκα.
Τα εκατομμύρια των Ελλήνων, που καλά κάνουν και δεν ασχολούνται καθόλου με το χρηματιστήριο, δεν διανοούνται καν σε τι εξευτελιστικά χαμηλό επίπεδο έχουν πέσει οι μετοχές των τραπεζών. Η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), που έχει ουσιαστικά στην κατοχή της αν θέλει τα μισά χωράφια της Ελλάδας ως υποθήκες μη εξυπηρετούμενων δανείων, άξιζε προχθές στο χρηματιστήριο ολόκληρη μόνο... 302 εκατομμύρια!!! Με 152 εκατομμύρια, δηλαδή, μπορούσε κανείς να αποκτήσει άνω του 50% των μετοχών της! Είναι απίστευτο.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που πριν από μερικούς μήνες όλοι το παίνευαν για την εξαιρετική ρευστότητα που είχε, προχθές άξιζε... 95 εκατομμύρια - όχι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος, ολόκληρη η τράπεζα δική σας με 95 μόνο εκατομμύρια ή αν δυσκολεύεστε λίγο οικονομικά, με μόλις 48 εκατομμυριάκια αποκτάτε πάνω από το 50% των μετοχών και κάνετε ό,τι θέλετε με την τράπεζά σας!
Θυμάστε που η Εθνική Τράπεζα είχε ξοδέψει 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει την τουρκική Φινανσμπάνκ; Ε, λοιπόν, τώρα ολόκληρη η Εθνική αξίζει... 1,6 δισ.!
Μην ετοιμάζεστε πάντως να αρχίσετε να επιχειρηματολογείται ότι δήθεν η Εθνική, η ΑΤΕ και το ΤΤ κατάντησαν έτσι επειδή το Δημόσιο ασκεί τον έλεγχο σ' αυτές, γιατί οι εκπλήξεις που σας περιμένουν είναι δυσάρεστες. Ξέρετε πόσο αξίζουν οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας; Προχθές η συνολική αξία της Αλφα, της Γιούρομπανκ, της Μαρφίν και της Πειραιώς, και των τεσσάρων μαζί, μόλις ξεπερνούσε το... ενάμισι όλο κι όλο δισεκατομμύριο! Μόνο 500 εκατομμύρια έκανε η Αλφα, 350 εκατομμύρια η Γιούρομπανκ, 443 η Μαρφίν και ούτε 275 η Πειραιώς!
Ολες μαζί και οι επτά τράπεζες που προαναφέρθηκαν, οι οποίες συναποτελούν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, δεν άξιζαν προχθές ούτε τριάμισι δισεκατομμύρια! Τριάμισι δισ. ευρώ όλες οι ελληνικές τράπεζες! Δεν το χωράει νους ανθρώπου.

Για να έχουμε μια εικόνα για το μέγεθος της καταβαράθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο απόψε θα δεχτεί βίαιο χτύπημα από τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης -δηλαδή της Γερμανίας!- για το "κούρεμα" της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αρκεί να αναφέρουμε το εξής πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο: Πριν από τέσσερα χρόνια, πριν ξεσπάσει δηλαδή η χρηματοπιστωτική κρίση, τον Οκτώβρη του 2007 οι επτά ελληνικές τράπεζες, που προχθές άξιζαν 3,49 δισ. ευρώ, άξιζαν... 67 δισεκατομμύρια! Αξιζαν δηλαδή 19 (!) φορές περισσότερο στο χρηματιστήριο από όσο αξίζουν σήμερα.

Αν πάλι δεν θέλετε να αγοράσετε όλες τις τράπεζες της χώρας με 3,5 δισ. ευρώ, έχετε κι άλλες επενδυτικές ευκαιρίες. Τι θα λέγατε να αγοράζατε π.χ. την εταιρεία ηλεκτροδότησης όλης της χώρας, τη ΔΕΗ, μαζί με τις εταιρείες ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που παρέχουν νερό σε πάνω από 5.000.000 ανθρώπους; Θέλετε μήπως να σας προσθέσουμε και τα λιμάνια της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας - δηλαδή τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ);
Μη διστάζετε, τζάμπα είναι! Δεν κοστίζουν ασύλληπτα ποσά, όπως φαντάζεστε. Ηλεκτρικό, νερό και λιμάνια, όλα μαζί, κοστίζουν μόλις... 2,2 δισεκατομμύρια - και εννοούμε το 100% των μετοχών τους! Με 1,1 δισεκατομμυριάκι δηλαδή μπορείτε να αγοράσετε το 50% συν κάτι των μετοχών τους και να γίνετε ο άρχοντας που καταδικάζει στο σκοτάδι ή στη δίψα δέκα ή πέντε εκατομμύρια ανθρώπους - κι έχετε και τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για πάρτη σας! Με ένα δισεκατομμύριο! Εκεί φτάσαμε...
Προπαγάνδα
Το παραμύθι των ιδιωτικοποιήσεων
Ακούει ο κοσμάκης "ιδιωτικοποιήσεις" και φαντάζεται ότι αρκεί να πουλήσει το κράτος τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ ή τον ΟΛΠ για να ξεχρεώσει η Ελλάδα. Κανένας, όμως, από εκείνους που του κάνουν πλύση εγκεφάλου γι' αυτήν τη δήθεν "λύση" των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, δεν του εξηγεί ότι η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ήταν προχθές κάτω από 1,4 δισ. ευρώ, ότι ολόκληρη η ΕΥΔΑΠ άξιζε στο χρηματιστήριο μόλις... 318 εκατομμύρια, ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς άξιζε μόνο 318 εκατομμύρια. 
Για ποια λύση του οικονομικού προβλήματος μέσω της εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κάνουν λοιπόν λόγο; Φως, νερό, λιμάνια δεν πιάνουν όλα μαζί ούτε... 2 (δύο!) δισεκατομμύρια. Προπαγανδιστική απάτη είναι όλη αυτή η ιστορία.
Από το Έθνος.
Και ένα σχετικό σχόλιο κάτω απο το σημερινό κείμενο του Στάθη στην Ελευθεροτυπία.
Ο/Η ανδρέας έγραψε: Το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Δελαστίκ στο Εθνος εμένα μου λέει τα εξής (γιατί ρε παιδιά ένα αριστερό κόμμα δεν μπορεί να βγάλει μια τέτοια λακωνική, εύστοχη ανακοίνωση?)
1) Το χρέος χωρίζεται σε μαλλιαρό και φαλακρό. Μόνο το μαλλιαρό χρέος μπορεί να κουρευτεί. Το φαλακρό δεν θα κουρευτεί. Το μαλλιαρό είναι περί τα 160 δις.
2) Το μαλλιαρό χωρίζεται σε εγχώριο και ξένο. Το εγχώριο είναι περί τα 100 δις.
3) Δηλαδή οι ξένες ζημιές ή αυτά που 'αρπάξαμε' από τους κουτόφραγκους είναι 60/2 = 30 δις (αρκετά απ'αυτά ανήκουν σε κυπριακές τράπεζες).
4) Το εγχώριο χρέος τώρα κύρια ανήκει σε ελληνικές τράπεζες και σε ασφαλιστικά ταμεία (τα ταμεία, 24 δισ σύμφωνα με δημοσίευμα χθες στην ελευθ.)
5) Οι τράπεζες έχουν πάρει πέραν των 100 δις από την κυβέρνηση και ΕΚΤ, άρα λίγο πολύ έχουν αποζημιωθεί (νομίζω).
Δηλαδή 'κλέβουμε' 30 δις από τους ξένους,
Τι δίνουμε για αυτά?
6) Την μισή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.
7) Από την άλλη μεριά έχουν γίνει σοβαρές αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας - ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (πίσω στο 1950). Οι ΔΕΚΟ είναι για πούλημα και μάλιστα με την τιμή των μετοχών τους να αγγίζει πάτο. Και επίσης για πούλημα κρατική περιουσία 50 δις. Χειρότερα δε, ελαφρύνσεις τύπου φαστ-τρακ για επενδυτές με σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον και συνθήκες εργασίας, ειδέ ειδικά οικονομικά φέουδα.
8) Δώσαμε επίσης τεράστια ποσά σε τόκους τα τελευταία 3 χρόνια.
Νομίζω αυτό απαντά και το ερώτημα γιατί το κούρεμα δεν έγινε πριν 3 χρόνια που το χρέος ήταν 260 αντίς 360 δις. Πρώτα έγιναν οι αναδιαρθρώσεις, δώσαμε με το παραπάνω αυτά που τώρα ΄κλέβουμε' και μετά το κούρεμα. Ετσι γίνονται οι δουλειές. Σε αυτό συνδράμει και το γεγονός ότι (σύμφωνα με Δελαστίκ) από το κούρεμα εξαιρούνται τα 60 δις της ΕΚΤ και τα 60 δις της τρόικας που δόθηκαν μέσω μνημονίου τα τελευταία 2 χρόνια. Σιγά μην χάσει λεφτά ο Προκρούστης επειδή κάνει την δουλεία του.Όλα τα σχόλια εδώ.
Οf Europe.European Parliament. Strasbourg

Oι εφιάλτες φορούν τα πιο γλυκά προσωπεία. 
Όχι μόνο στην πολιτική, παντού. Μιλούν σε χαμηλούς τόνους, έχουν τις καλύτερες προθέσεις, γελούν ή χαμογελούν συχνότερα από τους άλλους, δεν γκρινιάζουν, δεν ανταγωνίζονται, δεν διεκδικούν άγρια, δεν τους πιάνεις με τη μία ...είναι  ρομαντικοί, έχουν ιδεολογία και όνειρα, μιλούν για αγάπη και οράματα συχνότερα από τους υπόλοιπους πεζούς πραγματιστές,  που κυρίως τους έχουν απέναντί τους σαν εχθρούς.
 Είναι τρομακτικό…
Αυτό που εκπέμπουν έχει τέτοια δύναμη που συχνότερα σε στέλνει πίσω στο τούνελ του χρόνου. Είναι μέρος του ρόλου τους.
Αρνιέμαι

να είσαι συ και να μην είμαι εγώ

που τη δική μου μοίρα διαφεντεύεις

με τη δική μου γη και το νερό.
Στίχοι : Ιάκωβος Καμπανέλλης, μουσική  Mίκης Θεοδωράκης
Τα τραγούδια της Κατοχής. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού λαού, για να απαλλαγεί από την τυραννική Γερμανική κατοχή. Η Αντίσταση. Οι μάχες στα βουνά, η μάχη  με την αφόρητη πείνα..για την επιβίωση.........
Αν θέλετε να το ακούσετε πατήστε εδώ:
Τι άλλαξε στα τόσα χρόνια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.